MAJ RAPPORT FRA MARK, HUS OG VEJ

To uger er gået siden vi ankom til Château Gourran efter en 20 timer lang biltur gennem Tyskland og Frankrig. Rødby-Puttgarten i næsten pivtom udgave var en næsten surrealistisk oplevelse – ud over vores bil var to lastbiler ombord. 

Her de første uger har vi skullet tage særlige hensyn. Mundbind i det offentlige rum er obligatorisk og morgen og aften har vi skullet observere os selv og hinanden for symptomer på Covid-19. Men nu betragtes vi ikke længere som en teoretisk del af en dansk smittekæde; det er da betryggende.

Hus og have har ikke været benyttet privat i tre måneder og det fremgår med al uønsket tydelighed. Græsset var sine steder meterhøjt, så det måtte slås med le, før plæneklipperen kunne komme til.

Der har i det hele taget været rigeligt med crosstraining – vi kan oplyse at "havearbejde" bruger 356 kcal/time og "hårdt husarbejde" bruger 532 kcal/time.

Vinplanterne er i kraftig vækst. Der har været megen nedbør i april måned og nu er temperaturerne typisk over 25 grader om dagen. Planterne vokser næsten så man kan se det, hvis man står stille lidt. Billedet herunder viser den blomsterstand, der senere bliver til en drueklase. Næste trin i vinens livscyklus er at standen går i blomst, bliver befrugtet og bliver til – ja, frugt. 

Efterhånden som skuddene på planterne gror ud i den dejlige varme, skal espalieret - som den fuldt udvoksede plante udgør - opbygges. Skuddene fastholdes af støtteliner af ståltråd - én på hver side. Støttelinerne fastgøres i to omgange i løbet af vækstperioden. Sædvanligvis kommer flinke mennesker fra Portugal og Spanien og udfører det hårde arbejde for gode ord og betaling. Men lige nu kan de ikke rejse ind i Frankrig pga. den delvise nedlukning af landet. Det er derfor os selv, der binder an med de 60 kilometer ståltråd som denne operation omfatter. "Træningstiden" er fra solopgang til middag, derefter er det for varmt.

Fuldt udvokset står planten som et grønt solpanel. Bladene bruger solenergien til at drive fotosyntesen og rødderne suger vand og mineraler. Solpanelet genererer dog heldigvis ikke noget så prosaisk som varmt vand eller elektricitet, men druer som ved hjælp af gærceller tryller sig om til vin, når vi kommer frem til høsten. 

 

Venlig hilsen

Tine & Peter