Vinproduktion i Corona tider

Corona er jo ikke en plantesygdom, så vinplanterne trives i bedste velgående og frygter kun de sædvanlige fjender, som nattefrost og kraftige hagl.

I Frankrig er fødevareproduktion prioriteret. Alle andre aktiviteter, må udføres; helst som telekorrespondance, men ellers, under hensyn til nødvendig distance mellem medarbejdere og under iagttagelse af ekstra omhyggelig hygiejne. Etikettetrykkeriet har kun skåret lidt i kapaciteten og vores vintransporter kører også uden problemer; snart får vi sendt mere vin til Danmark.

Derfor rejser vi snart fra Danmark til Bordeaux for at sende  vin hjem til Jer. Vi tager afsted efter en del overvejelser, især har den store belastning på det franske sundhedssystem gjort indtryk. Men når det ser bedre ud i Frankrig og i det hele taget, er det ok at vi starter bilen.  Turen SKAL køres i ét stræk fordi Tyskland – som ellers tillader vores ærinde - som kræver at vi ikke gør ophold - medmindre vi vil 14 dage i karantæne… Vi har koordineret med den franske ambassade og fundet frem til den bunke af papir, som vi skal medbringe for at berettige vores rejse.

Der er udgangsforbud i Frankrig frem til 11. maj. Det betyder at alle skal kunne dokumentere formålet med deres offentlige færden. Transport i medfør af arbejde er naturligvis tilladt. Vores politi, gendarmerie, har ikke mange andre opgaver, så opmærksomheden på folkets bevægelser er stor.

Udfordringen ligger i at salg af vin til restaurant og cafe på verdensplan er faldet til næsten ingenting siden  begyndelsen af marts. Salget i disse kanaler vil langsomt komme tilbage efterhånden, som de forskellige lande lemper restriktionerne, men det må forventes at salget i år bliver rekord lavt. Der vil være restriktioner på antallet af personer, der kan samles på traktørsteder og der vil være mange mennesker som ændrer deres vaner af frygt for at blive udsatte for smitte. Derudover har den amerikanske præsident indført en særtold på franske vine til USA på 50% af importværdien. Da USA er en meget stor kunde for Bordeaux er dette et yderligere hårdt slag. Efter sigende skal denne told ses, som en konsekvens af statsstøtte til Airbus fabrikkerne. Så der går nok lang til før vi slipper for dette problem.

På den baggrund må vi, som producenter, se store tab i øjnene. Den vin, som ikke kan afsættes, har reelt ikke en værdi. Det giver ikke mening at opbygge lagre. Vi sætter til dels vores lid  til et initiativ, som den Franske regering har fremsat i EU, som indebærer en EU-støtte til destillering og evt. produktion af håndsprit. Denne støtte vil især være attraktiv for producenter af billige vine og derfor lette presset på markedet.

Vi har selv valgt at satse meget på direkte salg til private kunder, (gårdsalg eller vente directe) og vil i stigende grad rette vores markedsføring i denne retning. I Frankrig er dette en udbredt form for salg, i Danmark er der ikke tradition for dette, men hvorfor ikke… For Gourran kan vi skabe en stor synlighed i fremstillingen af vores vine, ikke mindst, fordi vi behersker det danske sprog. Der er importører i Danmark, som omtaler deres vinsalg som direkte salg fra vinfamilier, så lad os prøve den ægte fransk/danske vare? En vigtig pointe ved dette salg er at værdikæden tilhører os hele vejen fra planten til middagsbordet, hvilket gør os  konkurrencedygtige.

Netbutikken GOURRAN.DK har på det seneste haft pæn succes.  Den benytter tidssvarende leveringsmetoder og nem betaling f.eks. med MobilePay. Butikken ar tilpasset alle platforme så mobiltelefonen kan snildt klare bestillingen – både af et par kasser til sommeraftner på terrassen og den større bestilling til konfirmationerne, der er udskudt til efteråret..

Efter 11. maj kan vi forhåbentlig færdes mere frit i Frankrig og ikke behøve dokumentation for hvert et skridt vi tager. Vi tager mundbind på for at kunne handle i butikker og tage offentlige transportmidler. Frankrig bliver delt op i rød og grøn zone alt efter hvor udbredt Corona-smitten er. Der er ingen tvivl om, at Bordeaux kommer i grøn zone, idet smitten er relativt lidt udbredt her. Vi glæder os også til at kunne modtage udenlandske gæster på Château Gourran, men vi skal nok et godt stykke ind i Juni før det bliver muligt.