Clairet 2020

Clairet 2020 er nu høstet, presset og i gæring.

Igen i år har vi haft en varm sommer med begrænset nedbør. Derfor ligger høsten tidligt.

Som sædvanligt høster vi druerne til Clairet tidligere end vi gør til rødvinsproduktion. Der er fordi det klæder vinen med lidt ekstra syrlighed.

Vi producerer ca. 6.000 flasker Clairet i år og normalt kan vi finde den saft, der skal til på én bestemt parcel. I år måtte vi høste to yderlige parceller for at komme op på den tilstrækkelige mængde saft. Det indikerer at udbyttet i år bliver meget lille. Til gengæld har vi fundet en vidunderlig frugtsmag i Clairet’en så det tegner godt for kvaliteten af dette års høst. Druerne blev høstet ved solopgang og lagt på tank med skaller den første nat. Her blev vinen afkølet for at undgå spontan gæring.

Efter at saften fik beriget sin smag og farve fra skallerne gennemførte vi presset. Skallerne er således fjernet fra den efterfølgende udvikling af vinen. Saften blev herefter afkølet til 8 grader C for at fremtvinge en effektiv bundfældning.

Det er kun en lille mængde af tørstofferne i saften, som vi ønsker at have med i vinen. Når tørstofferne over den næste nat er gået helt til bunds, er det ganske enkelt at tilvejebringe saft med den rette turbiditet (gennemskinnelighed). Den proces hedder debourbage på fagteknisk fransk.

Så blev det tid til at tilsætte gæren. Efterfølgende er temperaturen blevet justeret til 17 grader C. Denne temperatur fastholder vi ved hjælp af afkøling under det meste af gæringen. Hvis vi ikke foretog et indgreb i gæringstemperaturen, ville gæringen bringe temperaturen op på ca. 30 grader C og vinen ville miste sin fine sprøde frugtsmag.

Saften skal nu de næste tre uger gære og blive til vin. Herefter skal vinen langsomt modne og klares over vinteren. Vi ser frem til en rigtig god Clairet 2020, som I vil blive præsenteret for til næste sommer.