Blanc Sec 2022 bliver til

Sommeren 2022 var rekord varm og tør, hvilket alt andet lige ville føre til en moden og kraftig vin. På trods af de høje temperaturer er det lykkedes, at bevare en god syre i vinen. De mange solskinstimer har betydet et højt sukker indhold i druerne og som konsekvens heraf har vinen fået et ret højt alkohol indhold på 14,5%.

Blanc Sec skal, som betegnelsen udtrykker, være tør, hvilket i vores område betyder, at der er mindre en 0,2 gram restsukker pr. liter i den færdige vin. Det opnår vi ved at sørge for, at gærcellerne har gode betingelser helt frem til at næsten alt sukker er blevet ”spist op”.

31 august høstede vi alle hvidvinsdruerne, Sauvignon Blanc, Semillon og Muscadelle. På grund af den høje stofkoncentration i druesaften sprang vi udblødningen over og startede umiddelbart presningen af druerne.

Den nypressede saft blev kølet ned til ca. 8 grader C. Derved blev der hurtigt skabt en masse bundfald af tørstof f.eks. frugtkød og skalrester. Den helt klare saft blev så forsigtigt tilsat den mængde bundfald, der skal til for at balancere vinen mellem enkelthed og det eksotiske præg af tropefrugt, som især Sauvignon Blanc bidrager med.

Herefter blev gæringen sat i gang og temperaturen holdt lav. Den lave temperatur under gæringen giver vinen sin friskhed. 17 grader kan gærcellerne klare i begyndelsen. I slutningen af den tre uger lange gæring øger vi temperaturen til 18 grader for at få de sidste, nu temmelig trætte, gærceller over målstregen.

Her lige inden tapningen i uge 17, blev vinen for sidste gang løftet af sit bundfald så den står klinkende klar i glasset.

Bundfald i tanken

Da vi kun tappede hvidvin den uge benyttede vi det lille tappeanlæg. Det tog 5 timer at få de 8.400 flasker hvidvin tappet og lagt i metalbure, mærket af og stablet på vores lager.