Høsten 2025 indblik

Høst 2025

Vi har store forventninger til kvaliteten af rødvinene i denne årgang. Det har været meget tørt i begyndelsen af sommeren og udbyttet har været lavt.  Det er ikke altid, at lavt udbytte resulterer i en kraftig og koncentreret vin, men i år er det sådan.

Vi planlægger at producere denne årgang i Grande Réserve kvalitet. Så der går noget tid før I møder vinen i butikken.

Vi høstede Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc til Clairet d. 12 september, Merlot d.17 september og vi besluttede at høste Cabernet Sauvignon og Petit Verdot samme dag d. 26 september.

Nu er vinene godt gennem den alkoholiske gæring og udblødningen i skallerne.

Morgen og aften overrisles skallerne med den frie vin, så vi udtrækker smag og farve fra skallerne.

Gæringsprocessen monitoræres løbende og dagligt måles temperatur og vægtfylde. På den måde har vi et klart billede af processens fremdrift.

Grafen læses fra venstre mod højre og startværdierne er den temperatur druerne havde da de blev høstet og densiteten (grøn kurve), der skyldes summen af vand og sukker. I forløbet stiger og falder temperaturen (rød kurve) i takt med intensiteten af gæringen. Samtidigt falder densiteten i takt med at det tunge sukker bliver omdannet til den lette alkohol. Når vi når en densitet mellem 0,993 og 0,995 er processen færdig.

Derefter tager vi vinen ud af tanken dels ved dræning af den frie vin og dels ved at udføre en presningsproces på den resterende mask. Sidst men ikke mindst afventer vi den malolaktiske gæring hvor æblesyren i vinen om dannes til mælkesyre, hvorved der opnås en behagelig syrlighed i vinsmagen. Herefter vil vinen få fred og ro så den over vinteren kan udskille de mange partikler, der er i vinen på nuværende tidspunkt. Frem til næste sommer vil vinen bliver løftet af bundfaldet nogle gange og resultere i en flot klar vin.